•• Koľko produktov a výrobcov má Značku kvality ••
Z porovnania rôznych vedeckých zdrojov vyplýva, že výživa má významný vplyv na vznik rôznych novodobých ochorení. Princíp vyváženej pestrej spotreby potravín a kvalita potravín by preto mali spotrebitelia vnímať ako rozhodujúce činitele pri výbere potravín.
Popri vyváženosti a kvalite je veľmi dôležité brať zreteľ na pôvod potraviny a rešpektovať biologické zákonitosti vývoja stravovacích zvyklostí obyvateľstva. Slovensko je vďaka svojim prírodným podmienkam skutočne ideálnou krajinou na dopestovanie a spracovanie vysokohodnotných potravín a preto netreba zabúdať na skutočnosť, že konzumácia potravín vypestovaných v blízkom okolí, v krajine kde človek vyrastá, je najvýhodnejšia pre zdravý rozvoj organizmu.
Tieto skutočnosti sú prenesené aj do základných princípov Značky kvality. Základným predpokladom na získanie Značky kvality je pre výrobcov potravín v prvom rade kvalita výrobku, pri použití domácich surovín, za dodržania deklarovaného technologického postupu, parametrov kvality a bezpečnosti potravín. Výrobky, ktoré majú nadštandardné kvalitatívne vlastnosti, t.j. svojimi vlastnosťami výrazne prevyšujú im podobné výrobky na trhu, na základe odborného posúdenia a na odporúčanie komisie získajú Značku kvality 2. stupňa.
Počet výrobkov ocenených Značkou kvality:
Najviac výrobkov, ktoré majú ocenenie Značky kvality patria do mliekarenského priemyslu a mlynského, pekárskeho a cukrárskeho priemyslu, mäsového a hydinárskeho priemyslu.
Logo Značka kvality je pre spotrebiteľov pomôckou pre lepšiu orientáciu na trhu pomocou jednoduchého rozoznania výnimočne kvalitných potravín v porovnaní s bežne dostupnými potravinami. Vďaka „dôkladnému predvýberu“ tak môžu mať spotrebitelia istotu, že si vybrali správne.
Čo je hlavnou výhodou výrobkov s označením Značka kvality? Sú to najkvalitnejšie domáce výrobky dostupné na trhu. Spotrebiteľ, ktorý si kúpi takto označený výrobok získava aj garanciu kvalitného produktu.
Zdroj: www.znackakvality.sk